Benlerinden ameliyatsız yöntemlerle kurtulmayı düşünenlerin en çok aradığı kelime “lazerle ben aldırma” peki, lazer düşündüğünüz kadar etkili mi?
Bu soruyu bir güzellik merkezi yöneticisine sorarsanız “en etkili yöntemin lazer” olduğunu söyleyecektir; çünkü uyguladığı tek yöntem o olabilir.
Soruyu bu alanda deneyimli olan ve birçok tedavi yöntemini uygulama becerisi olan birine sormanız halinde ise size tüm yöntemlerin bir listesini çıkarır ve en avantajlıdan başlayarak aşağı doğru sıralayabilir.
En iyi ben aldırma yöntemi hangisidir?
- Radyofrekans
- Lazer
- Plexr
- Elektrokoter
- Kriyoterapi
- Ameliyat
Yukarıda yer alan liste Op. Dr. Atilla Kaya’nın “En iyi ben aldırma yöntemi hangisidir?” yazısından alıntıdır.
Listede de görüldüğü gibi lazer, tek başına bir tedavi seçeneği değildir. Alternatif olarak: Radyofrekans gibi daha da başarılı yöntemler bulunmaktadır. Yazımızın konusu “lazer” olduğu için diğer yöntemleri farklı yazılarda detaylıca ele alırız.
Lazer Nedir, Nasıl Etki Eder?
Lazerle ben aldırma işleminin nasıl yapıldığına geçmeden önce kullanılan cihazları ve etki mekanizmalarını özetle aktarmak istiyorum.

Laser “light amplification by stimulated emission of radiation” kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. İlk lazer olan “Ruby” (Yakut) 1959 yılında Maiman tarafından geliştirildi. (1). 1963 yılında ise Dr. Leon Gold tarafından geliştirilerek, daha fazla kutanöz patoloji de kullanılmaya hazır hale getirildi.
1964 sonrası ise farklı özelliklere sahip lazerler geliştirildi. HeNe, Argon lazer, CO2 lazer, Dye, Excimer, Pulse Dye, Er: YAG vb. bunlardan bazılarıdır. (2). (3).
Lazer, tıp alanında sık kullanılan cihazlardan biridir. Farklı dalga boylarına sahip bu cihazlar ile yüzeysel bir lekeyi, dövmeyi (tatuaj) silebileceğiniz gibi, ameliyathanede kansız kesi yapabilir ya da safra kesesi yollarındaki taşları kırmak için kullanabilirsiniz. Önemli olan hangi lazeri, nasıl ve hangi dalga boyunda kullanacağınızdır.
Biz bu yazı da dermatoloji alanında kullanılan lazerleri dalga boylarını ve kullanım alanları ele alacağız.
Lazer ışıkları monokromatik dediğimiz (tek bir renkten) oluşmaktadır. Bu ışığın özelliği deriden geçebilme (transmisyon) yansıyabilme (refleksiyon) ve aynı zamanda kromoforlar tarafından emilme (absorbsiyon) özelliğine sahiptir.
Derinin en önemli kromoforları arasında yer alan melanin, hemoglogin, su ve karotenler lazer ışınlarını emerek absorbe olmaktadır.
Dermatoloji alanında kullanılan lazerler: dalga boyları ve kullanım alanlarına göre ayrılmaktadır. Dalga boylarına göre sınıflandırma yapmak istediğimizde UV (ultra viyole) orta kızılötesi, uzak kızılötesi ve görünür dalga boyundaki lazerler olarak ayrışmaktadır.
Görünür dalga boyundaki lazerleri ise kendi içinde ışık renklerine göre (yeşil ve sarı, kırmızı) yanı sıra Q-anahtarlı olarak ayrılmaktadır. Bu ayrıştırmanın nedeni kullanım alanları ile alakalıdır.
Örnek vermek gerekirse: Nd:YAG – 1064 nanometre kızılötesi lazeri vasküler (damarsal lezyonlar) pigmente lezyonlar (nevüs, leke vs) epilasyon ve tatuaj (dövme sildirme) için kullanabilirken; argon iyon pompalayan 577, 585 nanometre sarı lazeri sadece damarsal lezyonlarda kullanmanız önerilir. (4).
Lazer seçimi esnasında yapılacak hata maalesef ya etki etmeme ya da ciltte selektif hasara neden olabilir. Bu nedenle lazer ile yapılan ben aldırma işlemleri bu alanda çok deneyimli bir uzman tarafından, dikkatli bir şekilde yapılması gerekir. (5).
Lazerle Ben Aldırma Nasıl Yapılır?
Aşağıda yer alan görseli örnek verecek olursak öncelikle benin çevresine lokal anestezi yapılması gerekir. Aksi halde ağrı ve can yanması fazla olacaktır. Sonrasında lazer ışığının ben üzerine tutularak yüksek ısı ile nevüsün (ben) tahrip olması (buharlaşması) beklenir.

Lazerle Ben Aldırma Videosu İzlemek İster misiniz?
Biz lazer yerine radyofrekans, elektrokoter, plexr (plazma) yöntemleri uyguladığımız için, gösterebileceğimiz lazerle ben aldırma videosu bulunmuyor. O nedenle İnternetten seçtiğimiz bazı videolara mutlaka bakmanızı rica ediyorum.
Örnek 1: Video için lütfen aşağıda yer alan linke tıklayınız. https://www.youtube.com/watch?v=fn_kr5xZvzU
10 Dakika süren işlem sonunca sonuç benim açımdan hüsran diyebilirim. Lazeri iyi kullanamadığınızda, nasıl kötü sonuçların ortaya çıktığını görüyorsunuz. Bu nedenle uzman seçimi çok önem arz etmektedir.
Örnek 2: Aşağıda farklı bir örnek bulunuyor. https://www.youtube.com/watch?v=iZwUfquaodw
Burada ise daha küçük bir ben üzerinde işlem yapılıyor. Aslında olması gereken de odur. Lazer ile kabarık benlere müdahale etmek biraz risk almak gibi bir şeydir. Yüzeysel benlerde daha etkili olmaktadır.
Lazerle Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?
Alınacak olan benin büyüklüğü, cilt yüzeyinden kabarıklığı, yerleşimi (epidermis ya da dermis tabanlı oluşu) ve ben alımı yapacak uzmanın tecrübesine bağlı olarak fark edilmeyecek kadar hafif ya da belirgin iz kalabilir. İsterseniz izlediğiniz ilk videodan öncesi ve sonrası görüntü paylaşalım.


Lazerle Ben Aldırma Zararlı mı?
Öncelikle ben aldırma işlemi hiç bir zaman zararlı değildir. Aksine kanserleşmesinin önüne geçersiniz. Benlerin sayısı ve büyüklüğü kişide malign melanom (cilt kanseri) riski artırmaktadır. (5). (6). Ben aldırma işlemi ile kanserleşme riskinden kurtulmuş olursunuz.
Dikkat edilmesi gereken husus, ben aldırma öncesi benin kötü huylu olup olmadığına bakmaktır. Kanser riski bulunan benlerin lazer ile alınması önerilmemektedir. Biz risk görünen benlerde punch biyopsi ile örnek alarak patoloji laboratuvarında inceleme yapıyoruz.
Lazerle Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar?
Biz lazer yerine radyofrekans, plexr ve elektrokoter yöntemleri uyguladığımız için maalesef lazerle ben aldırma fiyatları konusunda bilgi veremiyoruz. Bizim uyguladığımız yöntemlerin ücretini görmek için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Ben aldırma fiyatları SGK’lı hastalar için %50 indirimlidir. Aynı zamanda herhangi bir muayene ücreti ödemezsiniz.
Diğer Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemlerini Gördünüz mü?
Ben aldırma yönteminde lazer ve cerrahi yöntem tek başına seçenek değildir. Onun dışında oldukça pratik şekilde uygulanan Radyofrekans, Plexr (Plazma) ve Elektrokoter gibi yöntemler bulunuyor. Özellikle radyofrekans ile sadece 1 dakika gibi kısa sürede işlem yapılabilmektedir. Aşağıda yer alan vidoda örnek bir işlemi izleyebilirsiniz.
REFERANSLAR
1. Maiman, T. H. (1967). U.S. Patent No. 3,353,115. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.2. Koç, E., & Dinçer, D. (2012). Lazere Giriş ve Genel Bilgiler. Archives of the Turkish Dermatology & Venerology/Turkderm, 46.
3. Patil, U. A., & Dhami, L. D. (2008). Overview of lasers. Indian journal of plastic surgery: official publication of the Association of Plastic Surgeons of India, 41(Suppl), S101.
4. Açıkgöz, G. (2012). Pigmente Lezyonlarda Lazer. Archives of the Turkish Dermatology & Venerology/Turkderm, 46.
5. Holly, E. A., Kelly, J. W., Shpall, S. N., & Chiu, S. H. (1987). Number of melanocytic nevi as a major risk factor for malignant melanoma. Journal of the American Academy of Dermatology, 17(3), 459-468.
6. Kopf, A. W., Bart, R. S., & Hennessey, P. (1979). Congenital nevocytic nevi and malignant melanomas. Journal of the American Academy of Dermatology, 1(2), 123-130.

Genel cerrahi uzmanı alanında hasta kabulüne devam eden Op. Dr. Seher Şirin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır.
hocam merhabalar benim boynumda ben aldırsam bir sorn olurmu
merhaba,
alınmaması sorun oluşturabilir. çevresel faktörler nedeniyle kötü huylu hale gelebilir.