Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Tırnak batması toplumda oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Ciddi bir sağlık sorunu olmamasına karşın oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bu yazımızda tırnak batmasının ne olduğundan, neden olduğundan, nasıl önlemler alınması gerektiğinden ve tedavisinin nasıl yapıldığından bahsedilecektir. Tırnak batması ile alakalı aklınıza takılan bütün soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması tırnağın normal şekilde uzamak yerine tırnak yatağına doğru yani ete batacak şekilde uzaması sorunudur. Büyük oranda ayakların baş parmağında görülür. Yapısal olarak küçük çaplı bir sorun olmasına karşı neden olduğu rahatsızlık büyük çaplıdır.

Tırnak batması bazı durumlarda yürüme ve basma zorluğuna neden olarak gündelik hayatı zorlaştıracak boyutta olabilmektedir. Zamanında müdahale edilmeyen durumlarda enfeksiyon oluşumu meydana gelebilmektedir. Enfeksiyon oluşumu şişliğe neden olur. Ve ağrıya ek olarak şişlik şikayeti de görülür. Bu durum ayakkabı giyilmesini zorlaştırabilir. Özellikle kış aylarında ayakkabı giyilememesi zorlayıcı bir durum olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması oldukça kolay bir şekilde tespit edilebilir. Tırnağın ete batacak şekilde büyümesi sorunun ilk belirtisidir. Bu aşamada müdahale edilmeyen batmalar da tırnağın iyice deriye gömülmesine bağlı olarak iltihaplanma oluşmaktadır. İltihap oluşumu ve iltihaba bağlı olarak oluşan ödem şikayetlerin artmasına ve şişlik oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca iltihaplanma akıntı şikayeti oluşmasına da neden olabilir.

İltihaplanma tedavisi yapılmadığı takdirde kemiğe kadar ulaşabilir. Ve sistematik enfeksiyon oluşturabilir. Bu duruma osteomyelit yani kemik iltihabı adı verilir. Özellikle şeker hastası olanlarda kemik iltihabı oluşması durumunda parmak kaybı yaşanabilir. Şeker hastalarında damarlarda sorun oluşmasından dolayı kan akışı yani beslenme olmaz. Bu nedenle iltihabi durumlar riskli olabilmektedir.

Tırnak Batması Neden Olur?

  • Tırnak yapısı ( tırnağın doğuştan içe dönük bir yapısı olması)
  • Yanlış tırnak kesimi ( kısa ve düz şekilde kesilen tırnaklar batma için uygun zemin hazırlamaktadır. engellemek için tırnaklar çok kısa kesilmemeli ve kesim sonrasında törpü yapılarak kenar sivrilikleri giderilmelidir.)
  • Mantar enfeksiyonu ( Mantar enfeksiyonu tırnakta şekil bozukluğu oluşturarak batma oluşmasına neden olabilir.)
  • Uygunsuz ayakkabılar giyilmesi ( özellikle burun kısmı dar ayakkabıların giyilmesi tırnaklara baskı oluşarak ete doğru büyümesine neden olmaktadır.)
  • Travma ve darbeler tırnak şeklinin bozulmasına neden olabilmektedir.

Tırnak Batmasını Engellemek İçin İpuçları

  • Yanlış kesime bağlı olarak ortaya çıkan batmaların engellenmesi için ilk olarak kesimin doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Ayrıca tırnaklar kesildikten sonra kenarlarında oluşan keskinlikler törpü ile yumuşatılmalıdır.
  • Ayağa dar olan tırnaklara baskı uygulayan ayakkabılar tercih edilmemelidir.
  • Ayaklar kuru ve temiz tutulmalıdır. Ayaklar kuru ve temiz tutularak mantar oluşumu engellenebilir. Bu sayede tırnak şekli bozulmasından doğacak batmalar engellenebilir.

İleri Seviyede Olmayan Tırnak Batmaları İçin Evde Uygulanabilecek Tedaviler

İlerlememiş batmalarda ayaklar günde birkaç kez ılık su içerisinde bekletilmelidir. Sonrasında antiseptikle temizlenmeli ve antibiyotik kremler uygulanmalıdır.

Ayrıca hafif düzeyli tırnak batması sorunlarında aşağıdaki görselde tarif edildiği için tırnakla deri arasına tampon görevi görecek pamuk koyularak sorun önlenebilir.

Son zamanlarda pamuk tedavisine alternatif olarak hafif düzeyli tırnak batmalarının tedavisi için tırnak telleri geliştirilmiştir. %100 başarılı olmasa da hafif düzeyli vakıalarda başarı oranları kabul edilebilir düzeydedir.

Tel tırnağa her iki tarafından tutturularak tırnağın deriden hafifçe kalkması sağlanır. Bu sayede tırnağın batmayacak şekilde uzaması hedeflenir. Genellikle 3 4 haftalık kullanım ile sorun çözülmektedir. Tellerin yetersiz kaldığı durumlarda ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Tırnak Batması Dereceleri?

Tırnak batması problemi farklı evrelerde sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Tırnak batması sıklığının araştırıldığı bir çalışmada ayak problemi ile hastaneye başvuran her 100 kişiden 20sinde tırnak batması sorunu olduğu tespit edilmiştir. (1)

Tırnak batması tedavisi nasıl yapılır

Tırnak batması doktorlar tarafından 3 aşama olarak değerlendirmektedir.

1. aşama ; Bu aşamada tırnak deriye doğru büyümeye başlar. Bu aşamada parmakta ağrı ve sızlama görülebilir.

2. aşama ; Bu aşamada iltihaplı doku (granülom) oluşur. Tırnak iyice ete batacak şekilde büyümeye devam eder. İltihaba bağlı akıntı görülebilir.

3. Aşama; Bu aşamada ayak tırnağının etrafındaki cilt kronik olarak iltihaplanır ve akıntıya neden olur. Granülom tırnak üzerinde büyümeye büyümeye devam eder.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviye başlanmadan önce iltihaplanma ve akıntı sorunu varsa onların tedavi edilmesi gerekir. Bunun için doktorun reçete edeceği ilaçların kullanılması yeterlidir. İltihap tedavi edilince de tırnak batması tedavi edilebilir.

Eski zamanlarda tedavi tırnağın komple çekilmesi şeklinde yapılırdı. Ancak maalesef ki bu kalıcı bir çözüm değildi. Tırnak aynı şekilde uzayacağı için sorun çok kısa sürede tekrar etmekteydi. Günümüzde tedavi tırnağın çekmeden küçük bir işlemle yapılmaktadır. Bu sayede aylarca süren tırnağın iyileşme sürecine katlanılmak zorunda kalınmamaktadır.

Güncel tedavide tırnağın sadece batan kısmı tırnak yatağı ve şiş doku ile birlikte kesilerek alınır. Sonrasında tırnağın tekrar aynı güzergahtan uzamaması için tırnağın batık kısmına gelen kök kısmı (matrix) küretle kazınır ya da radyofrekansla yakılır. Bu sayede o bölgede tırnak kökü yok edildiği için bir daha o kısımdan uzayamaz ve batma olmaz.

Tedavi sonrasında dikiş atılıp atılmaması uygulayan cerraha göre farklılık göstermektedir. Ancak dikiş atılması iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Görsel olarak da tırnak daralacağı için tedavi sonrasında estetik bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

Tedavi lokal anestezi ile birkaç dakika içerisinde yapılır. Tedavi emet ameliyatı olarak bilinir.

Tırnak Çekme Ağrılı Bir İşlem midir?

Tırnak çekme işlemi lokal anestezi altında yapıldığı için uygulama esnasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Ancak işlem sonrasında sıkı bandaj yapıldığı ve kesi yapıldığı için bir süre ilaç almayı gerektirecek düzeyde ağrı olabilir.

Ağrılı olup olmamasından ziyade tırnak çekmesi geliştirilen tedavi sayesinde gereksizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp Destek
İletişim