Kıl Dönmesi Ameliyatı: Mikro Sinüsektomi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kıl dönmesinin bilimsel çözümü cerrahi yöntem dediğimiz ameliyatlar ile mümkün olmaktadır. Günümüze kadar onlarca kıl dönmesi ameliyatı geliştirildi. Bunların birçoğunun uygulanışı son bolmuş olsa da bascom ve karydakis gibi halen devam edenleri bulunmaktadır. (1). (2).

Peki, bu yöntemler içinde en iyisi hangisidir? Sorusuna hiç düşünmeden Mikro Sinüsektomi diyebilirim. Çünkü her açıdan başarılı ve avantajlı bir yöntemdir. (3).

Avantajlarına örnek vermek gerekirse ameliyattan hemen sonra (15 dakika sonrası) evinize, işinize, aracınızı kendiniz kullanarak dönebilirsiniz. Hastanede yatmak gerekmez. Sonrasında pansuman ve istirahat gerekmez.

Kıl dönmesi ameliyatı

Mikro sinüsektomi yöntemi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya tarafından geliştirildi. Şuan ülkemizin en gelişmiş hastanelerinde bile uygulanmaya başladı. Peki, nedir bu mikro sinüsektomi, nasıl yapılır, diğer tekniklere göre avantajları nelerdir? Yazının devamında merak edilen sorulara yanıt vereceğiz.

Mikro Sinüsektomi Nedir?

Kıl dönmesi ameliyatlarını daha kolay ve avantajlı hale getirmek için geliştirildi. Geliştirme aşamasında diğer tekniklere göre kabul edilebilir olan bascom yöntemi örnek alındı. Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi Op. Dr. Atilla KAYA tarafından geliştirilerek birçok genel cerrahi uzmanına eğitimleri verildi.

Mikro Sinüsektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sizi heyecanlandıracağını düşündüğüm bilgilerden birini yazının başında vermek istiyorum. Mikro sinüsektomi ile kıl dönmesi tedavisi için ameliyathane gerekmez. Bu kişinin korkularını hafifletirken aynı zamanda tedavi ücretinizin daha ekonomik olmasını sağlayacaktır.

Lokal Anestezi İle Kuyruk Sokumu Bölgesi Uyuşturularak Başlanır.

Ameliyathane gerekmediği için herhangi bir tahlil ve genel anestezi (narkoz) gerekmez. Lokal anestezi ile sadece uygulama yapılacak olan kuyruk sokumu bölgesini uyuşturmak yeterli olmaktadır.

5-10 Dakika İçinde Tamamlanacak Bir Tedaviye Hazır mısınız?

Anestezinin yapılması ile birlikte tespit edilen kıl dönmesi kapsülü ile birlikte çıkarılmaktadır. Bunun için yapılan kesi miktarı 1,5-2 cm büyüklüğünde olmaktadır. Giriş ve çıkış delikleri birbirlerine uzak olması halinde ise 2. bir kesi yapılmaktadır.

Nasıl Yapıldığını İzleyelim mi?
Yukarıda ben teorik olarak bilgi vermeye çalıştım. Fakat hiç bir bilgi görsel materyalin yerini tutmaz. O nedenle Op. Dr. Atilla Kaya tarafından hazırlanan ameliyat görüntülerini izleyerek yazımızı okumaya devam edelim.

Mikro Sinüsektomi Yönteminin Üstünlükleri Nelerdir?

Şimdi yine çok severek ele alacağım kısıma geldik. Mikro sinüsektomi ile tedavi olduğunuzda sadece 5-10 dakika içerisinde tedaviniz tamamlanıp, evinize, işinize dönebilirsiniz. Hastanede yatmak gerekmez.

Pansuman Yaptırmak Gerekmez

Diğer tekniklerde günlerce ve bazılarında aylarca pansuman yaptırmak gerekirken, mikro sinüsektomi yönteminde ise hiç bir zaman pansuman yapmak gerekmez. Estetik dikiş uygulanması nedeniyle tedavi sonrası dikiş alma vs gerekmez. Aynı şekilde herhangi bir dikiş izi de kalmaz.

3 Gün Sonra Banyo Yapabilir, Denize Girebilirsiniz
Klasik yöntemlerle ameliyat olduğunuzda doktorunuz muhtemelen 15 gün banyo yapmamanızı isteyecektir. Çağdaş yöntem olan Mikro sinüsektomi’de ise bu oran sadece 3 gün ile sınırlı olup, hasta 3 gün sonunda banyo yapabilir, havuza ve denize girebilir.

İş Gücü Kaybı Yaşanmaz. Aynı Gün İşinize Dönebilirsiniz.
En güzel yönlerinden biride hastanın çalışma ve eğitimine engel olmamasıdır. Bugün tedavi olduğunuzda aynı gün işinize, okulunuza dönebilirsiniz. Diğer yöntemlerde ise kişi 1 hafta ile 1 ay arasında evde istirahat etmesi gerekir.

Tekrarlama Riski Yok Denecek Düzeyde
Klasik yöntemlerde ameliyat sonrası 2-3 yıl içinde hasta %5-%40 arasında yeniden kıl dönmesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Mikro sinüsektomi ile yapıldığında ise tekrarlama riski yok denecek düzeydedir. Tabii ki hasta biraz dikkat etmesi halinde farklı noktadan oluşmasının da önüne geçebilir.

Mikro Sinüsektomi Ameliyat Ücreti Ne Kadar?

Bir diğer avantajı ise herkesi merak ettiği fiyat boyutunda karşımıza çıkıyor. Hastanede yatma, narkoz, ameliyathane vs masrafları olmadığı için ücreti oldukça ekonomiktir. SGK güvenceniz varsa ayrıca %50 indirim imkanından yararlanırsınız.

Mikro sinüsektomi ücret bilgisini görmek için sitemizin tedavi ücretleri sayfasına göz atabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak hasta danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Mikkro Sinüsektomi hakkında bilgi alın

Mikro Sinüsektomi Yöntemi Uygulayan Hastaneleri Nasıl Görebilirim?

Op. Dr. Atilla Kaya tarafından geliştirilen yöntem ülkemizde çok yaygın şekilde uygulanır hale geldi. Birçok yerel ve gelişmiş sağlık merkezinde uygulanmaya başladı. Şuan size buradan hastane ismi vermem imkansızdır. Fakat bu alanda kendini kanıtlamış birkaç hekim ismini paylaşmak istiyorum.

Op. Dr. Atilla Kaya (İstanbul Bakırköy)

İlk olarak yöntemin geliştiricisi ile başlayalım. İstanbul’da yaşayanlar ya da gelme imkanı olanlar için Op. Dr. Atilla KAYA, İstanbul Bakırköy’de hasta kabulüne devam etmektedir. Kendisine ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Op. Dr. Canan Erdem (İstanbul, Şişli)

İstanbul’da kadın genel cerrah arıyorsanız, size önerebileceğimiz hekimlerden biri Canan Hanım’dır. Proktoloji alanında deneyimli olan Op. Dr. Canan Erdem, aynı zamanda Mikro Sinüsektomi yöntemini uygulamaktadır. İletişim için 0212 246 10 04 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Op. Dr. İbrahim Kavak (İstanbul Kadıköy)

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda mikro sinüsektomi yöntemi uygulayan hekimlerden biri Op. Dr. İbrahim Kavak hocamızdır. İletişim için aşağıda yer alan numarayı arayabilirsiniz: 0216 357 00 02

Op. Dr. Seher Şirin (Antalya Muratpaşa)

Bazı hastalar özellikle kadın genel cerrahi uzmanı tercih etmektedir. Op. Dr. Seher Şirin, Antalya Muratpaşa’da hizmet veren hekimler arasında yer alıyor. İletişim kurmak için 0242 312 22 22 numaralı hattı kullanabilirsiniz.

Op. Dr. Adil Altınsoy (Ankara)

Ankara’da mikro sinüsektomi yapan doktor arayanlar için de yine alanında uzman bir isim olan Op. Dr. Adil Altınsoy ismi öne çıkmaktadır. Adil beye ulaşmak için de 0312 431 75 47 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Op. Dr. Ergun Aygören (Bursa)

Bursa’da mikro sinüsektomi yöntemini uygulayan genel cerrah olarak Ergun bey karşımıza çıkmaktadır. Nilüfer ilçesinde bulunan muayenehanesinde hasta kabulüne devam etmektedir. Kendisine ulaşmak ve sağlık hizmeti almak için 0224 247 10 06 numaralı telefonu kullanabilirsiniz.

Op. Dr. Haluk Çekmeceli (İzmir)

İzmir’de mikro sinüsektomi yöntemi uygulayan hekimler arasında Op. Dr. Halu Çekmeceli ortaya çıkmaktadır. Kendisine ulaşmak için 0542 295 52 54 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.

Kıl Dönmesi Muayenesi Ücretsiz!

Yukarıda isimlerine yer verdiğim hekimler kıl dönmesi muayenelerinden ücret almamaktadır. Yaşadığınız sorun ile ilgili bilgi almak, tedavi sürecini doktordan öğrenmek için ücretsiz muayene imkanından yararlanabilirsiniz.

Randevu Oluşturmak İster misiniz?
Ücretsiz muayene fırsatı için isterseniz sitemizin Online Randevu kısmını kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz 0542 621 08 88 numaralı WhatsApp hattımızdan da yazabilirsiniz.

Diğer Kıl Dönmesi Ameliyatları Nelerdir?

Yazıda en başarılı kıl dönmesi ameliyatı yöntemi olarak gösterilen mikro sinüsektomi’ye yer verdik. Şimdi dilerseniz birazda klasik tekniklere bakalım.

Bascom

İsmi size biraz garip gelse de uygulamayı geliştiren hekim (Dr.John BASCOM) adı verilmiştir. Yenilikçi tekniklerden biri olup, Mikro Sinüsektomi ile benzerlikleri bulunmaktadır. Yine aynı şekilde en küçük kesi ile cilt altında biriken kıllar kapsülü ile birlikte çıkarılmaktadır. Kesi küçük olması nedeniyle çok fazla şikayet yaşanmaz ve hasta yine ciddi anlamda iş gücü kaybı yaşamadan sosyal hayatına kaldığı yerden devam etmektedir. (4).

Karydakis

Kıl dönmesi ameliyatlarının isimleri genelde onları geliştiren doktorların isimleri ile anılmaktadır. Onlardan biride Yunanistanlı bir hekim olup, Karydakis olarak bilinmektedir. Flap grubunda yer almasına karşın diğer yöntemlere büyük üstünlüğü bulunmaktadır. (6).

Pilonidal sinüs içeren kısım elips şeklindeki cilt kesiği tam ortadan yapmak yerine ortanın bir tarafından daha fazla olacak şekilde gerçekleştirilir. Az kesilen tarafın cildi orta tarafa çekilerek dikilir. Ameliyathane ortamında yapılır ve genelde hastanın bir gün hastanede kalması gerekir.

Açık Bırakma, Primer Kapatma, Flap

Yukarıda anlattığımız çağdaş yöntemler dışında halen uygulanması devam eden klasik yöntemler bulunmaktadır. Onlardan biride açık bırakma yöntemi olup, maalesef sinüs ile birlikte sağlam dokuyu da kesmektedir. Böylece 10 ile 30 cm arasında oval bir kesi oluşmaktadır. (7).

Ortaya çıkan bu yara iyileşmesi için açık bırakılabilir, yada çektirilerek dikilmektedir. Ortaya çıkan bu büyük yaranın tam olarak iyileşmesi 6 ayı bulabilmektedir.

Hasta çoğu zaman kalçası üzerine oturamadığı için yan yada yüz üstü yatması gerekir. Aynı şekilde yaranın iyileşmesi için günlük pansuman yapması gerekir. Oldukça ilkel yöntemlerden biri haline gelen bu yöntemleri Idea olarak uygulamıyor ve önermiyoruz.

REFERANSLAR

1. Stauffer, V. K., Luedi, M. M., Kauf, P., Schmid, M., Diekmann, M., Wieferich, K., … & Doll, D. (2018). Common surgical procedures in pilonidal sinus disease: a meta-analysis, merged data analysis, and comprehensive study on recurrence. Scientific reports, 8(1), 1-28.

2. Tezel, E., Bostancı, H., Azılı, C., Kurukahvecioğlu, O., & Anadol, Z. (2009). PİLONİDAL SİNÜS HASTALIĞI VE TEDAVİSİNE YENİ BİR BAKIŞ. Marmara Medical Journal, 22(1), 85-89.

3. Urgancı, A. U., Oymacı, E., Engin, Ö., & Akıncılar, E. Comparing Limberg Flap Technique and Phenol Treatment Methods in Treatment of Pilonidal Disease Pilonidal Hastalık Tedavisinde Lımberg Flep Tekniği ve Fenol Tedavisi Yöntemlerinin Karşılaştırılması.

4. Senapati, A., Cripps, N. P. J., & Thompson, M. R. (2000). Bascom’s operation in the day-surgical management of symptomatic pilonidal sinus. British journal of surgery, 87(8), 1067-1070.

5. Kitchen, P. R. B. (1996). Pilonidal sinus: experience with the Karydakis flap. British journal of surgery, 83(10), 1452-1455.

6. Kitchen, P. R. B. (1996). Pilonidal sinus: experience with the Karydakis flap. British journal of surgery, 83(10), 1452-1455.

7. Bozkurt, M. K., & Tezel, E. (1998). Management of pilonidal sinus with the Limberg flap. Diseases of the colon & rectum, 41(6), 775-777.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp Destek
İletişim