Damar beni adında bir hastalığın olduğunu biliyor muydunuz? Anne babalar, çocuk sahibi olmaya hazırlanan çiftler, bu yazımız sizleri daha fazla ilgilenmektedir. Çünkü çocuğunuz dünyaya hemanjiom hastalığı ile merhaba diyebilir. Öncelikle bu durum sizi korku ya da paniğe sevk etmesin. Çünkü bu konuda bilinçli olmanız, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz halinde ciddi sorun olmaktan çıkacaktır.
Hemanjiom Nedir?
Kelime anlamına bakacak olursak (iyi huylu damar tümörü) olduğunu görürüz. Bebeklerde doğuştan olan hastalıktır. Cildimiz ve iç organlarımızda (karaciğer, akciğer, beyin, kolon) gibi organlarda da görülebilir. Sorunun kaynağı yukarıda da belirtildiği gibi damarların bir arada yumak halinde çoğalmasıdır. Kırmızı ve mor renkte olabilir. Cildimizde olanlar yüzeysel ya da ciltten kabarık olabilmektedir. Aynı şekilde daha derin yerleşimli olabilmektedir.
Hemanjiom Neden Olur?
Üzülerek belirtmeliyim ki halende neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Uzmanlar bebeğin anne karnında iken bazı proteinlerin neden olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle maalesef korunmak gibi şansımız bulunmuyor. Riskli gruplara bakmak gerekirse öncelikle erken doğum ile hayata gelen çocuklar, kızlar ve normal kilonun altında doğan prematüre bebeklerde daha sık görülmektedir.
Vücudun Neresinde Görülür?
Öncelikle vücudun her yerinde (damar olan yerlerde) görülme olasılığı bulunmaktadır. Bir ya da birden fazla noktada olabilir. Birden fazla noktada olması halinde hemanjiomatozus dediğimiz teşhis konur. Bu durumda hastanın iç organlarında da hemanjiom olma riski vardır. Bu nedenle mutlaka görüntüleme cihazları iç organlar kontrol edilmelidir.
Göz Çevresi
Vücudun her yerinde görülme riski olmasına karşın en sık kafa ve yüz bölgesinde görülürler. Göz çevresi ve göz kapağında ortaya çıkanlar büyüme potansiyeli yüksektir. Göz çevresinde ortaya çıkanlar yüzeysel ve derin yerleşimli olabilir.
Dudaklar
Bu bölgede yine damar benlerinin en sık görüldüğü yerlerdendir. Küçük kırmızı şişlikler ya da daha büyük kitleler karşımıza çıkabilir.
Çene Altı
Boyun ve yüzün alt kısmı yine yüksek risk içeren bölgeler arasındadır. Bu bölgede yer alanlar aynı zamanda ses tellerini de etkileyebilir. Bu nedenle çocuklarda ses kısıklığına neden olabilir.
İç Organlar
Yukarıda da belirtildiği gibi damar benleri sadece cildin görünen yüzeyinde değil aynı zamanda iç organlarımızda da olabilir. Başta karaciğer olmak üzere beyin, kolon, böbrek gibi organlarda olabilir.
Damar Benleri Tehlikeli midir?
Değerli arkadaşlar yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi hastalığın kelime anlamı iyi huylu damar tümörüdür. Yani kanserleşme vs gibi riskleri yoktur. Tabii ki tam anlamı ile tehlikesi olduğu da söylenemez. Burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olmaktadır. Damar benlerinin sayısı, vücudumuzda bulunduğu yer, hastalığın ilerleme durumu gibi faktörlere bakarak hareket edeceğiz. Bu nedenle en büyük görev anne babalara düşüyor. Şimdi dilerseniz anne babaların dikkat etmesi gereken hususlara başlıklar halinde bakalım.
Hemanjiom Büyüme Yapıyor mu?
Ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli husus sorunun büyüyüp, büyümediğidir. Bunun için ilk fark ettiğiniz anda ölçerek not alınız. Sonrasında 15 ile 30 gün aralıklarla tekrar ölçüm yaparak büyüme olup, olmadığını anlarsınız. Aynı şekilde ölçüme ek olarak resim çekerek karşılaştırma yapabilirsiniz. Damar benleri ilk 12 aylık dönmede büyüme eğiliminedir. Bunun ilk 3 ayı daha hızlı büyüyebilir. Bu nedenle çocuğunda hemanjiom olanlar ilk 12 aylık süreçte daha fazla dikkatli olması gerekir. Peki, büyümesi halinde ne olur?
Görme Yeteneği Kaybolur (Körlük Oluşabilir)
Evet, arkadaşlar hemanjiom probleminin en sık görüldüğü yerlerden biri göz çevresidir. Hatta göz içerisinde bile olabilmektedir. Bu bölgede büyüme riski daha fazladır. Büyüme sürecine girmesi halinde gözün kapanmasına neden olabilir. Bu şekilde geçici ve kalıcı görme kaybına neden olur. Büyüme durumu olan çocuklar hemen tedaviye alınması gerekir.
Beslenme Bozukluğuna Neden Olur
Dudaklarda ortaya çıkan damar benleri çocuklarda beslenme bozukluğuna neden olmaktadır. Çok sık olmamakla birlikte dudaklarda yaraların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle yine büyüme varsa zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
Ses Kısıklığı, Nefes Darlığı
Yüzün alt kısmı ve çene bölgesi yine sık görülen yerlerdendir. Bu bölgede ortaya çıkan damar benleri ses tellerine etki edebilmektedir. Bu nedenle çocukta ses kısıklığı oluşabilir. Aynı şekilde nefes darlığına sebebiyet verebilir. Çocuğunuzda bu tür şikayetler oluyorsa mutlaka KBB (Kulak Burun Boğaz) uzmanına muayene ettiriniz.
Ülser (Yara) Oluşabilir
Diğer riski ise ülser dediğimiz yaralara neden olmasıdır. Bunun nedeni cildin ölmesi dediğimiz nekroz ile alakalıdır. Bu bölgede ülser dediğimiz ciddi yaralar ortaya çıkabilir.
Kanama
İnsanların en çok korktuğu husus kanama problemidir. Fakat hemenjiomlar durdur yere kanamaz. Ancak bir yere çarpması ya da kesici alet ile kesilmesi halinde içeride kanama oluşur. Bu da şişliğe neden olur. Bunun dışında durduk yere kanama olmaz. Kanama olan hastalarda ise temiz bezi 5 dakika bastırmak yeterli olacaktır.
Damar Beni Büyümüyor İse (Takibe Devam)
Evet, arkadaşlar bu hastalık için hem tehlikeli, hem de tehlikesiz diyebiliriz. Çünkü görüldüğü yer ve büyümeye başlaması halinde çeşitli sorunlara neden olabilir. Tabii ki bazen hiç büyüme olmayabilir. Bu nedenle anne babaların takip etmesini öneriyoruz. Herhangi bir büyüme olmuyorsa korkmadan takip etmeye devam etmelisiniz. Çünkü kendi kendine geçme olasılığı bulunmaktadır.
1,5 – 2 Yaşından Sonra Gerilemeye Başlayabilir
Tehlikeli oluşturmayan hastalar için yapılması gereken işlem takiptir. İlk 12 ay büyüme olmadıysa artık risk azalmaktadır. Çünkü bu aşamadan sonra bekleme ve kendiliğinden geçme süreci başlamaktadır. Ortaya çıkan hemanjiom 8-9 yaşına kadar her yıl %10-%15 düzeyinde küçülerek kaybolabilir. Yani kaybolmanın bir anda olmasını beklemeyin. Çoğu zaman tamamen kaybolması 5-6 yıl sürebilir. Gerileme gördüğünüz anda rahat nefes alabilirsiniz. Tabii ki yine takibe devam etmelisiniz. 9-10 Yaşına kadar gerilemeyen hastalarda ise kalıcı olmaktadır. Onlar için tedavi kaçınılmaz hale gelmiştir.
Hemanjiom Tedavi Edilmesi Gerekir mi?
Vücudun her yerinde görülebildiğini ve bazı noktaların hayati risk oluşturduğunu belirttik, bu nedenle duruma göre beklemek yerine ilk fark edildiğinde tedavi edilmesini öneriyoruz. Mesela göz çevresinde ortaya çıkanlar büyümeye başlaması halinde 2 hafta içerisinde gözde görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle mutlaka doktorun görüşünü alarak hareket edilmeli ve risk oluşturanlarda beklemek yerine tedaviye başlanmalıdır.
Hemanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağlık alanı bu sorunun tedavisinde biraz geriden geldiği söylenebilir. Yani tam anlamı ile benimsenmiş tedavi yöntemi yoktur. Doktor tecrübesine göre değişiklik göstermektedir. Doktorların bir bölümü ilaç kullanırken, bir bölümü ameliyatı uygun görmektedir. Son zamanlarda ise bizimde uyguladığımız lazer ve skleroterapi ön plana çıkmaktadır. Yani tedavi sizin sağlık hizmeti aldığınız doktora göre değişmektedir. Dilerseniz uygulanan tedavi yöntemlerine göz atalım.
İlaç Tedavisi (Kortizon)
Günümüzde de ilaçlar tedavide halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Geçmişte en yaygın olarak kortizon içeren ilaçlar olmuştur. Kortizon denince insanların aklına ilk gelen yan etkileri olmaktadır. Çok ciddi yan etkileri olması nedeniyle kullanımı giderek azalmıştır. Webmd.com sitesi yaptığı bilimsel çalışma ile 50’den fazla kortizon yan etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Propranolol
Günümüzde kortizon yerine daha çok etken maddesi propranolol olan ilaç kullanılmaktadır. Marka olarak baktığımızda Dideral karşımıza çıkmaktadır. Başkent Üniversitesi Hastanesinde yapılan tedavilerde genelde bu ilaç kullanılmaktadır. Yarım asır önce tansiyon tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen propranolol geçtiğimiz yıllarda hemanjiomlar üzerinde de etkili olduğu saptanmıştır. Propranolol yan etkisi yok mu? Elbette var yan etkisi olmayan ilaç neredeyse yoktur. Bu nedenle uygulama yapacak olan doktor dikkatli olması gerekir. Propranolol yan etkisine ise Healthline.com sitesinden ulaşabiliriz. Maalesef tüm hastalarda etkili değildir. Özellikle dudaklarda ortaya çıkan vakıalarda yetersiz olabilmektedir.
Lazer
Sağlık alanında kullanımı hızla yaygınlaşan lazer aynı zamanda yüzeysel damar benlerinin tedavisinde de kullanılmaktadır. Evet, arkadaşlar sadece yüzeysel olanlarda etkilidir. Ciltten kabarık ya da derinde olan hastalarda işe yaramaz. Yüksek ısı taşıyan lazer ışını cilde uygulandığında damar yumağı tahrip olmaktadır.
Skleroterapi
Son yıllarda uygulanması hızla yaygınlaşan bir diğer yöntem ise skleroterapi olmaktadır. Varis tedavisinde kullandığımız aethoxysklerol madde içeren ilaçlar hemanjiomu seanslar halinde küçültülerek yok edilmektedir. Toplardamarın kapatılmasını sağlayan bu ilaç çok ince bir enjektör yardımı ile hemanjioma enjekte edilmektedir. Yüzeysel ya da kabarık hemanjiomlarda uygulanması mümkündür. Tabii ki bunun için önce muayene olmak gerekir.
Ameliyat
Bir diğer tedavi şekli ameliyat olup, kabaca tarif etme gerekirse sorunu keserek çıkarmaktadır. Fakat çok avantajlı olduğu söylenemez. Cilt yüzeyindekiler için kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Düşünsenize yüz bölgesinde ameliyat ile çıkarıldığını sonrasında kalacak o kocaman ve çok belirgin ameliyat izi ile hayatınızın sonuna kadar yaşamak zorundasınız. Fakat bazen de gerekli olmaktadır. Çünkü karaciğer hemanjiomu gibi sorunların çözümü yalnızca ameliyat ile yapılmaktadır. Aşağıda yer alan videoda karaciğer hemanjiom ameliyatının nasıl yapıldığı gösterilmektedir.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vUMKVoWpiW4″ width=”640″ height=”480″]IDEA Klinik Hemanjiom Muayenesi Ücretsizdir
Hastalarımıza daha fazla destek olmak adına İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yer alan kliniklerimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz. SGK güvenceniz olsun ya da olmasın sizden herhangi bir ücret talep edilmez. Bunun için randevu almanız gerekir. Doktorlarımız sizlere keyifle yardımcı olacaktır.
[su_button url=”https://www.ideaklinik.com/online-randevu” style=”3d” background=”#25a62c” size=”8″ icon=”icon: address-book-o”]Online Randevu Oluşturmak İçin Tıklayınız[/su_button]Hemanjioma Hangi Doktor Bakar?
Tek bir uzmanlık ya da bölüm ismi vermek doğru olmaz. Öyle ki çocuk doktoru, onkoloji, dermatoloji, kalp damar cerrahisi ile KBB dahil olmak üzere birçok uzmanlık alanına girmektedir. Zaten bu uzmanlardan biri sorunu fark etmesi halinde sizi en uygun alana yönlendirecektir. IDEA Kliniklerde teşhis ve tedaviler kalp damar cerrahisi uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Kansere Dönüşür mü?
Yazının geri kalan kısmında sizlerden gelen sorulara yanıt vermek istiyorum. En sık sorulan sorulardan biri de hastalığın kanserleşme riskidir. Yazının geri kalan kısmında bu soruya yanıt verdim. Böyle bir risk asla bulunmuyor. Tehlikeli yönü sadece büyümesi ve çevre dokuları etkilemesidir.
Kendiliğinden Geçer mi?
Evet, arkadaşlar ilk 12 ay içerisinde büyüme eğilimi olan bu hastalık geri kalan 8 yıl içerisinde ise kendiliğinden geçme olasılığı bulunmaktadır. Tabii ki 9 yaşına kadar geçmeyenler kalıcı hale gelmiştir.
Patlarsa Ne Olur?
Öncelikle kendi kendine kanama vs olmayacağını belirtmiştim. Hasta sert bir nesneye çarpması halinde kanama olabilir. Bu durumda 5 dakika boyunca temiz bir bezi bastırmanız yeterli olur.
Evet, arkadaşlar bu konu hakkında aktaracaklarımız bu kadar olup, sizlerin sormak istediği farklı sorular varsa aşağıda yer alan yorum ve soru formundan iletebilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak konu hakkında daha geniş kapsamlı (uzmanlara yönelik) bilgilere göz atabilirsiniz. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/73654
Merhabalar, ben kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Orhan Coşkun, İstanbul’da ameliyatsız varis tedavisi hizmeti veriyorum. Varis hastalığı, teşhis ve tedavisi ile ilgili sorularınızı iletebilirsiniz.