Makat Çatlağına Hangi Doktor, Bölüm Bakar?

Dışkı esnasında ortaya çıkan can yanması ve kanama şikâyeti anal fissür (makat çatlağı) kaynaklı olabileceğini düşündürür. Bu durum sürekli olması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir. Peki, bu tür şikâyetlerle karşılaşanlar hangi bölüme randevu alması gerekir?

Makat çatlağına hangi doktor bakar

Genel Cerrahi Bölümü (Proktoloji Uzmanı Önerilir)

Makat hastalıklarının teşhis ve tedavisinde ilk derece bölüm genel cerrahi olmaktadır. Fakat şunu bilmelisiniz ki genel cerrahi çok geniş bir alandır. Özellikle ameliyat gerektiren tedaviler genel cerrahlar tarafından yapılır. Bu nedenle kendi içerisinde ayrıca alanlar oluşmuştur. O alanlardan biri de Proctoloji yani makat hastalıkları birimidir. Proktoloji uzmanları sadece makat hastalıkları teşhis ve tedavisine yoğunlaştığı için daha deneyimli oldukları söylenebilir. Bu nedenle önerim proktoloji alanında uzman bir hekim seçmeniz yönünde olacaktır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklarsanız size en yakın noktada hizmet veren proktoloji uzmanını görebilir ve randevu alabilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/iletisim

Anal Fissür Muayenesi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhisi için sadece 2 dakikanızı ayırmanız yeterli olacaktır. Doktorunuz önce sizin aktaracağınız şikâyetleri dinleyecek olup, devamında ise çatlağı görmek isteyecektir. Çatlak anüse yakın bir noktada olması nedeniyle çıplak gözle görülebilir. Aşağıda yer alan resimde çatlağın resmi yer almaktadır.

Makat çatlağı görüntüsü

Çatlağı gören doktor aynı zamanda rektal tuşe dediğimiz (parmakla kontrol) ile iç sfinkter kasındaki spazmı (kasılmayı) kontrol edecek ve tam anlamıyla anal fissür teşhisi koyacaktır.

Akut Ya da Kronik Olduğunu Belirler

Doktor yaptığı muayene ile sadece hastalığı teşhis etmez. Aynı zamanda hastalığın derecesini de ortaya koyar. Anal fissür akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrıştırma uygulanacak tedavi için gereklidir.

Akut: Hastalığın ilk ortaya çıktığı andan itibaren 15 günlük süreçtir.

Kronik: Hastalığın ortaya çıkmasının üzerinden 15 günü geçmesine rağmen herhangi bir iyileşme olmaması ve ağrı şikâyetinin artması kronikleştiği anlamına gelir.

Uygun Tedavi Yöntemini Belirler

Doktorunuz hastalığın durumuna göre en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Akut dediğimiz erken dönemde müracaat etmeniz halinde şanslı olduğunuzu söyleyebilirim. Çünkü makat çatlağı tedavisinde kullanılan gliserinli ya da bitkisel içerikli kremlerle tedavi önerecektir. %100 Etkili olmasa bile cerrahi yöntemlere geçmeden önce mutlaka denenmesi gerekir. Makat çatlağı kremi olarak Anuflex, Rectoderm, Rectogesic ve Anrecta gibi markalar bulunmaktadır. Bu ürünlerin etkileri, kullanım talimatları ve yan etkilerini yakından görmek için makat çatlağı kremleri sayfasına göz atmalısınız. Bu tür kremler sadece akut çatlaklar için etkilidir. Kronik çatlaklarda etkisi yoktur. O nedenle diğer tedavi yöntemleri gündeme gelecektir.

Botox (Botulinum Toksini)

Kronik fissür için krem işe yaramasa da ameliyatsız seçenekler halen bulunmaktadır. Son yıllarda uygulanışı hızla artan botox bunların başında gelmektedir. İyileşmeyi güçleştiren iç sfinkter kasını 3 ile 6 ay arasında felç ederek etki eder. Devre dışı kalan iç sfinkter kası spazm olamayacağı için çatlak 15-20 gün içerisinde iyileşmesi gerekir.

Ameliyat

Yukarıda detaylarını aktardığım botox maalesef tüm sağlık merkezlerinde bulunmaz. Özellikle kamu hastanelerinde neredeyse hiç yoktur. Bunun nedeni SGK’nın botoksu karşılamamasıdır. Fakat kendini geliştirmek isteyen bazı doktorlar ilacı hastanın alması koşuluyla uygulayabilir. Botox olmayan sağlık merkezlerinde kronik fissür için geriye ameliyat kalmaktadır. Açık ve kapalı olmak üzere 2 şekilde yapılan makat çatlağı ameliyatına karar vermeden önce araştırmanız gerekir.

Kapalı Yöntem Önerilir

Ameliyat olmak zorunda kalırsanız önerim kapalı yöntemi tercih etmeniz olacaktır. Çünkü açık yöntemde sorun olan kasa ulaşmak için 2-3 cm kesi yapmak gerekir. Kapalı yöntemde ise kesmek yerine çok ince bir delik açarak sorunlu kasa ulaşılarak kesilir. Diğerine göre dışkı ya da gaz kaçırma ihtimali neredeyse yoktur.

Evet, arkadaşlar anal fissür hastalarının  hangi bölüme müracaat etmesi gerektiği ve doktorun uygulayacağı muayene, tedavi hakkında bilgilere yer verdim. Konu burada nihayete ermiştir. Fakat sizlerin sormak, öğrenmek istediği hususlar varsa aşağıda yer alan soru ve yorum formunu kullanarak bizlere iletebilirsiniz.

58 Yorum

  1. Merhaba iki aydır tuvalete gidince yanmam oluyor bı kabizim bu isal şimdi diskiya kanda bulaşır oldu canım yanıyor sebebi nedir

    • Doktorun Cevabı

      Merhaba,
      Makat kanamalarında gecikmeden anoskopi muayenesi yapılmalıdır, basit makat hastalıklarının yanısıra kötü huylu bir nedeni de olabilir.Mutlaka değerlendirilmeli

  2. İyi günler dilerim. Bende bir tane meme ucu var. Tuvalete çıktığımda Zorlanıyorum ve ağrı oluyor ancak kanama yok. Yardımcı Olursanız Çok Sevinirim.

    • Doktorun Cevabı

      Merhaba,
      Makat hastalıklarına spesifik çalışıyoruz,makat hastalıklarının ameliyatsız tedavisine yönelik her tür teknolojiye sahibiz, size en yakın kliniğimize gelirseniz tedavinizi en uygun yöntemle yapabiliriz.

  3. Merhaba normal dogumdan uc ay sonra kabizlikla beraber ikinmalarim oldu sonradan bir meme olustu genel cerraha gittigimde basur olmadigini soyledi hic bir sikayetim yok sadece meme var bu nedir acaba

    • Doktorun Cevabı

      merhaba,
      anal hematom ise 21 günde kendiliğinden geçmesi beklenir.kabızlık , tuvalette uzun kalıp ıkınmak makat hastalıklarına zemin hazırlar, beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz

  4. İyi günler. 20 yaşımdayım ve yaklaşık 3-4 aydır sürekli midem bozuktu. Yediklerime de dikkat ediyordum ama bir türlü acısız ağrısız wc’ye gidemiyordum. Üniversite sınavına hazırlandığım için o beni geriyordur diye düşündüm aradan 1 ay geçti artık beni geren bir durum kalmadı derken anüsümün üstünde et beni gibi bir şey çıktı. Başlarda rahatsız etmiyordu ama sonra büyüdü ve çıkıntı haline geldi. Hem kaşınıyor hem acı veriyor. Bir ara kremlerle zayıfladı ama bu sefer anüsümün sağ kenarı morarıp şişti. Hareket etmemi engelleyecek kadar acı veriyordu. Aradan 1 gün geçti ve anüsümün diğer tarafında kesik gibi bir acı hissetmeyr başladım. Şimdi her wc’ye gittiğimde oluk oluk kan çıkarıyorum, ardından 45 dk acı çekiyorum. Bu hastalıktan nasıl kurtulabilirim ?

    • Doktorun Cevabı

      Merhaba,
      Makat kanamalarında gecikmeden anoskopi muayenesi yapılmalıdır.Kötü huylu bir nedeni olabilir. bilgi ve randevu için 05426210888 nolu telefonu arayabilirsiniz.
      Op.Dr.Atilla Kaya

  5. Merhaba 3 ay önce doğum yaptım zor bir doğum oldu doğumdan 1 ay sonra lavobaya çıktıktan sonra makatim acıdı doğum yapmadan önce de vardi bu sıkıntım fakat 2 sene filan hiç nüksetmedi ama doğumdan sonra başladı ilaç şu banyosu yapıyorum geçiyor ama en ufak ıkınmada bir daha oluyor parmak muayenesi olmadan kontrol edilmesi mümkün müdür?

    • Doktorun Cevabı

      Merhaba,
      şikayetiniz anal fissür düşündürüyor.kötü beslenme ve tuvalet alışkanlıklarına bağlı gelişir.Uzun süre önce başladığı için kronik hale gelmiş. Tedavi edilmesi gerekir.Kliniklerimizde makat hastalıklarına spesifik çalışıyoruz,gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip ameliyatsız yöntemlerle tedavinizi yapabiliriz. 05426210888 nolu telefondan extra bilgi ve tüm kliniklerimize randevu alabilirsiniz.

  6. Merhaba benim yaşım 16 erkeğim son 4 aydır büyük abdest yaptıktan sonra yanma oluyor 3 4 saat sürüyor yanma sonra geçiyor bide midem 2 senedir yanıyor ve acı açı şu geliyor bundanmıdır? Bunun için hangi doktora gitmeliyim?

  7. Dün dışkım kanlı bir şekilde geldi bugünde tuvalete çıktığımda çok zorlandım makatta çok yanma hissettim ne yapacağımı bilmiyorum çok ağrıyor

    • Doktorun Cevabı

      Makat kanamalrında mutlaka anoskopi muayenesi yapılmalıdır. Ertelemeyin. 05426210888 nolu telefondan extra bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  8. Merhaba ben ilk başta önemsememiştim ancak 2ay dır hala aynı şekilde acı var. Ne yapacağımı bilmiyorum. Doktora gideceğim acaba ameliyatsız geçme ihtimali var mıdır?

    • Doktorun Cevabı

      Makat çatlağı ameliyatzız tedavi edilebilir. Biz kliniklerimizde 100 ünite botilinum enjeksiyonu uyguluyoruz, gelirseniz tedavisini yapabiliriz. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  9. Hocam merhaba, son 2 yıldır makatımda ağrılar oluyor, dış kısmında ara sıra bir çatlak meydana geliyor daha sonra BPANTEN sürünce kayboluyor, Tuvalet kağıdı kullanamıyorum kullandığım anda dediğim çatlak direk açılıyor, 2 farklı hastanede kolonoskopi çektirdim hiç bir şeyin yok dediler, Antalyanın en iyi dedikleri Proktoloji uzmanına gittim oda hiç bir şeyin yok fakat, göbek fıtığın varmış, işte fıkıt makata ağırı yapıyor diyerek ameliyat yaptı, Fkat ağrılarım hiç bir şekilde gitmedi ve boşuna fıtık ameliyatı olmuş oldum!
    Ağrılarım son zamanlarda çok şiddetlendi sadece ağrı oluyor kanama yok!
    fakat ağrı sadece uyurken geceleri oluyor ve uykudan uyanıyorum, ağrım çok şiddetli olduğu için titreme geliyor ve çok fena terliyorum her yerimden ter akıyor hareket edemeyecek duruma geliyorum, çünkü her ufak hareketimde ağrı dahada şiddetleniyor!
    artık Geceleri ağrım olduğunda Allah benim canımı alsın fakat bu ağrıyı bana çektirmesin diye dua etmeye başladım! bu konu ile ilgili yardımcı olmanızı rica ediyorum

    • Doktorun Cevabı

      Merhaba
      Anal fissür düşündürüyor ama yinede muayene ile değerlendirmek ve anoskopi muayeneside yapmak gerekir. Tuvalet kağıdını silme hareketi ile değil tampon yapar gibi yumuşak hareketlerle kullanın. 05426210888 nolu telefondan extra bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  10. Tuncay dağdeviren

    İyi günler dilerim. Bende de kanamalı hemoroid var. Bir tane meme ucu var. Ancak ne ağrı ne kaşıntı yok. Dışkılamada sıkıntı yok. Kabızda değilim. Ancak dışkılama öncesi kanlı ve sümüksü bir madde geliyor. Bir de sanki tam sindirilme olmuyor gibi gördüm dışkımda. Şu dönemde hastaneye gitmeye de korkuyorum açıkçası. Teşekkür ederim.

    • Doktorun Cevabı

      Kliniklerimiz de makat hastalıklarının ameliyatsız yöntemlerle tedavisini yapıyoruz. Ameliyatsız yöntemlere yönelik her tür teknolojiye sahibiz. kanamanız olduğu için gecikmeden mutlaka anoskopi muayenesi yapılmalı. Corona virusa karşı kliniklerimizde tüm önlemler alınmıştır, eğer uygun yerde yaşıyorsanız gecikmeden muayene ve tedavinizi olabilirsiniz. extra bilgi ve randevu için 05426210888 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp Destek
İletişim