Günümüzde insan sağlığını etkileyen yüzlerce hastalık türü bulunmaktadır. Bunlar sadece sağlığımızı etkilemekle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda canından bezdiren şikayetleri bulunmaktadır. Özellikle ağrı en dayanılmaz bulgular arasında yer alıp, insanı etkisiz hale getirebilmektedir.
Çözüm olarak ise genelde ağrı kesici antibiyotikler kullanılmaktadır. Oysaki bir çok hastalığın şikayetleri doğal yöntemlerle önlenmektedir. Özellikle makat hastalıklarında görülen şikayetlerde hemen kimyasal ürünler kullanmak yerine suyun mucizevi etkisinden yararlanabilirsiniz. Peki bu uygulama hangi hastalıklarda ve nasıl yapılır, avantajları, dezavantajları nelerdir? hemen bu detaylara bakalım. (1)
Makatta Pıhtı Toplanması (Anal Hematom)
Anal bölgede görülen hastalıklar arasında en ağrılısı olanı Anal Hematom yada halk arasındaki tabiri ile Makatta Pıhtı Toplanması problemidir. Kabızlık ve bunun devamında insanların en sık yaptığı hatalardan biri olan ıkınma sonucu anal bölgede bulunan ince damarların patlayarak cilt altına kanaması ve ilerleyen süreçte bu kanamanın pıhtılaşması sonucu ağrı ve şişlik görülmektedir. Anal hematom ameliyatı 1 cm alanda yapılan kesi ile cilt altında biriken pıhtının boşaltılmasını amaçlamaktadır. Şayet kişi tedavi olmasa bile yaklaşık 1 ay gibi bir sürede kendi kendine kaybolmaktadır. Tabii ki ağrılı bir süreç olacak olup, bu ağrıları hafifletmek için yine sıcak oturma banyosu önerilmektedir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür)
Anal bölgede görülen en ağrılı hastalıklardan biride Anal Fissür olup, erken dönem ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Erken dönemde ağrı daha az olup, dışkılama sonrası kendi kendine geçmektedir. Tedavi edilmemesi halinde ise 15 gün sonrası kronik hale gelerek ağrılar daha şiddetli ve uzun süreli hale gelmektedir. Örnek vermek gerekirse dışkılama esnasında başlayan ağrı 3-4 saat daha devam etmektedir. Kişi bu süreçte tekrar bir dışkılama yaparsa ağrı süreci bir 3-4 saat daha devam edecektir. Bu nedenle hastalar tuvalete gitmeye korkar hale gelmektedir. Kesin çözümü tedavi ile mümkün olup, şikayetleri azaltmak için yine sıcak oturma banyosu uygulamasından yararlanabilirsiniz. (2)
Basur Ağrısı (Tromboze Hemoroid)
Dilerseniz ilk olarak hangi şikayetlerde kullanacağımıza bakalım. İlk olarak kadın ve erkeklerde en sık görülen makat hastalığı Hemoroid ile başlayalım. Normalde an ağrısız hastalıklardan biri olmasına karşın iç basur probleminin ilerleyen evresi olan 3. ve 4. derece olması ile birlikte basur memesinin makat kasları tarafından sıkıştırılması sonucu Tromboze Hemoroid yada basur boğulması problemi ortaya çıkmaktadır. (3)
1 Ay Sürecek Ağrılı Bir Süreç: Normalde en ağrısız hastalıklardan biri olmasına karşın Tromboze Hemoroid olması halinde 1 haftası şiddetli olmak üzere en az 1 ay sürecek bir ağrı süreci sizi beklemektedir. Bu süreçte çok fazla cerrahi müdahale imkanı olmayıp, ağrıyı hafifletmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerden biride sıcak oturma banyosu olacaktır. Aşağıda nasıl ve ne kadar yapmanız gerektiği anlatılacaktır.
Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?
Yukarıda yer alan bilgilerde en çok uygulanan hastalıklar aktarıldı. Şimdi ise bu uygulamanın nasıl yapıldığına bakalım. Banyo deyince sakın normal banyo olarak algılamayın. Burada dikkat edilmesi gereken daha çok suyun leğen içerisinde olmasına önem vermelisiniz. Hemen hemen her evde bulacağınız leğen içerisine banyo suyundan biraz daha sıcak diyeceğimiz 38-39 derece sıcaklıkta suyu doldurun.
5-6 Dakika Oturun Bazı kaynaklarda sıcak oturma banyosunun süre olarak 15-20 dakika olması belirtirken bunun çok mantıklı olmadığı kanısındayım. Bu şekilde uzun zaman kalmak yerine 5-6 dakika kalarak günlük daha fazla uygulama yapmalısınız. Yani günlük 5-6 defa deneyebilirsiniz. Uyguladığınız anda ağrı şikayeti hafifleyecek yada tamamen geçecek olup, şikayet tekrardan ortaya çıkması ile birlikte yine 5-6 dakika daha uygularsınız. Bu şekilde daha mantıklı olacaktır.
Suya Papatya Çayı Katabilirsiniz: Hastalarımız genelde suyun içine bir şey katılıp, katılmayacağını sormaktadır. Bir çok kaynakta ilaç, alkol, tuz, soda vs önerilse de bunlar çok mantıklı değildir. Bu konuda size önerimiz bitkisel bir ürün olan papatya çayı olacaktır. Aktardan alacağınız papatyayı kaynatarak 5 litre suya bir su bardağı papatya çayı ekleyebilirsiniz. Papatya çayı içerisindeki bileşenler ile makat kaslarının gevşemesine neden olmaktadır.
Sakın Soğuk Su Kullanmayın: Makat ağrısı problemi yaşayan insanlar soğuk sudan uzak durması gerekmektedir. Çünkü soğuk su makat kaslarında spazma neden olmaktadır.
Sık Yapılan Hataya düşmeyin
Evet arkadaşlar sıcak suyu leğene koyacağız dedik, leğen ise yerde değil, oturma seviyesinde olmalıdır. Örnek bir sandalye üzerine koyup oturabilirsiniz. Yada yukarıda yer alan görselde gösterildiği gibi klozet içerisinde koyup o şekilde oturabilirsiniz. Yani rahat bir oturma şekli olmalıdır.
Bol Bol Denize Girin (Sıcak Olsun)
Anüs ağrısı olanlar başta olmak üzere herhangi bir makat bölgesinde ameliyat olanlar yazın sıcak denize girmeleri çok faydalı olacaktır. Ağrıların azaltılması ve yaraların iyileşmesine katkı sağlamaktadır. Tekrar belirtmek gerekirse kullanacağınız su sürekli sıcak olmalıdır. Soğuk sudan uzak durmak gerekir.
Sıcak Oturma Banyosu Tedavi Edici Değildir
Evet değerli arkadaşlar yukarıda anlatılan bilgiler kişinin rahatlaması, ağrılarının hafiflemesine yönelik olup, kesinlikle hastalığı tedavi edici yönü yoktur. Örnek basur ağrısı hafiflemesi yada son bulması hastalığın iyileştiği anlamına gelmez. O nedenle mutlaka bilimsel yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. O nedenle mutlaka bir proctoloji (makat hastalıkları) uzmanına muayene ve tedavi olmanız gerekmektedir.
REFERANSLAR
- Lang, D. S., Tho, P. C., & Ang, E. N. (2011). Effectiveness of the Sitz bath in managing adult patients with anorectal disorders. JAPAN journal of nursing science, 8(2), 115-128.
- Gupta, P. J. (2006). Randomized, controlled study comparing sitz‐bath and no‐sitz‐bath treatments in patients with acute anal fissures. ANZ journal of surgery, 76(8), 718-721.
- Yücel, B. O., & Karadağ, M. (2018). Hemoroidektomi sonrası sıcak su oturma banyosu veya sıcak duş mu etkili: kanıtlar hangi düzeydedir?. Cukurova Medical Journal, 43(1), 186-193.
Genel cerrahi uzmanı alanında hasta kabulüne devam eden Op. Dr. Seher Şirin, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Uzmanlık eğitimini ise Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamıştır.